SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • smazenie twarogu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    smazenie(czy jakakolwiek obrobka termiczna) twarogu zle wplywa na jego wartosci (odzywcze i zdrowotne) czy nie robi na nim zadnego wrazenia? chodzi mi o wykorzsytanie go w roznych rodzajach omletach/sernikach. czy to samo sie tyczy mleka?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1535 Data: 2008-10-25 22:21:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wazenie produktow

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    wszedzie czytam, ze wazymy produkt przed obrobka termiczna - ok. jesli ktos ma np. do spozycia 200g kurczaka i sobie ugotuje 200g to nie obchodzi go waga po ugotowaniu ale jezeli gotuje wieksza ilosc, np 500g a zamierzam spozyc na obiad 150g, to jak rozwiazac ten problem ? musze wazyc po ?

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 849 Data: 2014-05-23 18:15:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak to wliczyć ?

    Temat
    Trening dla początkujących

    Witam . Dziś na 2 śniadanie zrobiłem burgery , i tu pojawia się problem jak liczyć to mięso tak jak kurczaka przed obróbką termiczną ? Mięso na 100g 17g tłuszczu i 18g protein , oczywiście mowa o wołowince , smażyłem bez tłuszczu około 200-220g mięsa :) Z góry dziękuje za odp.

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 555 Data: 2016-04-15 14:59:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Schab a święta

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Część pytanie na szybko zapomniałem zwazyc schabu przed obróbką termiczną ale ugotowałem schab z przyprawami bez zadnego tłuszczu. I jak teraz wezmę 100gram to mogę przyjąć kaloryczność jako schab surowy bez kości? :)

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 899 Data: 2017-04-16 09:50:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kurczak

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Siemka. Georgu powiedział żeby ważyć produkty przed obróbka termiczną. Miałem 460 g piersi i usmażyłem. Z 460g wychodzi białka jakieś 140g. Nie chce mi się wierzyć żeby tu tyle było. Czy może jednak. Jak z tym jest? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 448 Data: 2016-08-31 07:09:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie mięsa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wszystko ważymy przed obróbką termiczną. A jeśli chodzi o mięso? Po usmażeniu pierś z kurczaka znacznie traci na wadze. Zawsze ważyłem to co zostawało na patelni, czy to błąd?

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1202 Data: 2011-04-15 23:02:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • IG produktów bez obróbki termicznej.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Może ktoś ma info na temat Ig produktów przed obróbką termiczną. Chodzi mi konkretnie o płatki owsiane kasze i mąkę białą (np 750). Jaka jest różnica między np. mąką surową a np. upieczoną?

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1019 Data: 2008-12-29 12:09:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • straty białka

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Jak przeliczyć ile białka pozostało w gotowym placku MF (obróbka termiczna je ścina , prawda) ?

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1251 Data: 2005-04-24 08:37:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jajo ugotowane

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    witam, ile gram waży średnio ugotowane jajko - znaczy chodzi mi ile ważyło przed obróbką termiczną żeby obliczyć makro. Słyszałem że 50g

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2017-06-10 19:12:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witaminy i minerały czyli solidne podstawy Z ogromną skrupulatnością obliczasz zawartość składników pokarmowych w diecie, odmierzasz, z wręcz aptekarską dokładnością, wagę produktów. Czynisz to wszystko, bo wiesz, że dieta to równorzędny kompan treningu i bez niej nigdy nie osiągniesz wymarzonego kształtu sylwetki. Mimo to czujesz się często [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 10362 Data: 2008-04-14 15:07:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mieso surowe a po obróbce (waga)

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-09-22 20:03:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jak to jest z tymi ziemniakami...

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-12-31 19:21:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jeśli chodzi o kwas fitynowy, najbardziej można go spotkać w mąkach pełnoziarnistych, tak samo ja kw pieczywie, czy otrębach i roślinach strączkowych(chociażby dlatego strączki się moczy). Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć środków produktów antyodżywczych, dlatego tak ważne jest urozmaicenie swojej diety. Jak lubimy np. pieczywo [...]

    Odpowiedzi: 33 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-03-24 10:50:44 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    po pierwsze, nie torturować go zbyt długą obróbką termiczną :-) mój sprawdzony sposób, to zamarynowanie mięsa (trochę oliwy, wody, zioła, sól), krótko na patelni teflonowej, po 30 sek z każdej strony i później na 12 minut do pieca na 200 st. Wychodzi soczysta i fantastycznie aromatyczne. Grunt to jak najkrótsza obróbka termiczna, ale tak żeby nie [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 13:03:23 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY vol 4 !!!

    Post
    Kuchnia SFD
    PRO

    no wiadomo ze im wczesniej sie przyprawi u mnie miecho rano sie przyprawia a na wieczor dopiero obrobka termiczna

    Odpowiedzi: 17847 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-02-16 10:22:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY vol 4 !!!

    Post
    Kuchnia SFD
    PRO

    Pasztet proteinowy,drobiowy,na fotce przed obróbką termiczną. 2 ugotowane w rosole i w całości kurczaki 10 jaj 500 gramów włoszczyzny z rosołu Gałka muszkatołowa,czarnuszka, sól,pieprz, Całość zawiera: ~4200 kcal Białko 723 gramy Tłuszcze 114 gramów Węglowodany 45 gramów Smaku i frajdy co nie miara :-) [...]

    Odpowiedzi: 17847 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2023-01-30 19:34:42 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Posiłki

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witaj, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1640 Data: 2020-08-18 19:54:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Musli

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Cześć! Tak, możesz spożywać te płatki na surowo, to znaczy bez obróbki termicznej. Osobiście uważam jednak, że obróbka termiczna pozwala na lepsze przyswojenie mikroskładników. Dodatkowo obróbka termiczna płatków owsianych i pszennych, pozwala na zmniejszenie wpływu składników antyodżywczych jak kwas fitynowy. Najłatwiej jest zalać płatki [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1910 Data: 2021-09-21 07:52:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja stoi w miejscu

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Obojętnie co zjesz na kolacje, ważne aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i bogaty odżywczo bowiem jedna kromka chleba z masłem orzechowym to kiepskie rozwiązanie. Siemię jak najbardziej należy wprowadzić, gdyż są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B, błonnik czy lignany. Łyżeczka dzienne np: do płatków czy szejka zda egzamin. [...]

    Odpowiedzi: 107 Ilość wyświetleń: 19488 Data: 2018-02-02 13:10:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jak wyglada 100g płatków owsianych w szklance?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-02-24 13:45:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)